Oct 23, 2014

kerash.





aku sebenarnya dah malas nak bercerita tentang peribadi, tentang perasaan, soal hati atau pasal aku yang tak menarik pun untuk orang dengar , tapi benda ni aku tak boleh nak baling ke dinding dan pecah berderai.Juga tak boleh nak peram sampai berbau.Aku pun tak boleh nak bercerita kat orang sebab ini adalah satunya privasi aku yang aku sendiri tak berani nak langgar.Dan aku kembali ke sini.Kembali memblogkan sedikit rasa.

Aku konfius sebenarnya kalau cakap bab perasaan ni, bukan sesetengah orang yang bercerita smooth macam novel, seronok didengar walaupun bermacam drama.Aku tak ada pun cerita.Cuma soal hati ni aku mengaku, sekuat mana aku bina ego dalam diri, sekuat mana aku nafikan semua,ia tetap tak boleh nak lupa.Perasaan tu sendiri yang cipta watak , fantasi dan skrip pada aku secara aku tak sedar.

Benda ni pun aku tak tahu punca kat mana dan kenapa.Aku puas berfikir kenapa dan aku hujahkan pada diri aku yang benda ni hanya tipikal manusia je yang ada.Aku tak ada kononnya.Aku cipta satu watak yang suka hancurkan harapan orang bukan sebab aku tak nak percaya, tapi sebab aku sendiri tak sanggup nak terima.Aku ketawakan orang .Aku gelak sebab aku rasa orang - orang tu bodoh kononnya.Kalah pada perasaan dan hati sendiri.Padahal sebenarnya yang kalah tu aku.Watak sebenar yang aku tak berani pun tunjuk.

Jadi, berbalik pada logik akal, Tuhan dah beri semua ni.Kita ( aku ) kena terima .Aku rasa itu takdir ke apa jadah yang orang kata.Aku kena percaya.Sebab for my case, aku dah try nak give up.Aku dah cuba.Tapi sebenarnya bab melupa atau me-reset minda tu bukan senang.Kalau senang, cuma bagi aku seminggu dah setel.But it always been on my mind until now.Kacau kerja aku, kacau fokus aku semua ( maksud aku perasaan ni ) dan im not going to go anywhere sebab terlampau ingatkan dia.

Susah sangat sebenarnya.

Selama ni pun aku tak friendly sangat dengan orang lain sebab aku takut yang aku mungkin hilang perasaan pada dia .Aku dah macam tak boleh.Dan kebanyakkan orang yang nak rapat dengan aku ,- give up.Sebab mana-mana orang pun tak suka kalau jenis orang yang nampak serius sangat, takda riak muka.Tak responsive .( buat satu benda yang unresponsive adalah benda yang paling susah sebenarnya- macam kau nampak kucing tengah jalan yang bakal dilanggar dan kau buat tak tahu ) Itu adalah deepest ego yang ada pada aku and I keep the ego till now.

Dan sekarang , ikut kiraan aku , dah lapan tahun mungkin aku simpan perasaan suka kat dia,Daripada sekolah menengah.Dan aku tak boleh nak buang, aku dah cuba.Mungkin susah sebab dia bukan kawan biasa yang kenal mungkin setahun sekali jumpa, atau sekadar hey-yo-whatsup lepas tu hilang.Dia jugak bukan kawan baik-Aku pun tak tahu sebenarnya,Tapi dia bekas sekelas, sebab rumah pun tak jauh dan orang dekat jugak.Dan mungkin jugak sebab selalu lepak , satu team.Atau sebab aku pernah lepak dengan dia,Mungkin?

Aku pula masih disini, tak bergerak kemana lagi, masih lagi mencari sesuatu yang boleh aku sibukkan diri untuk lupakan perasaan ni, masa berlalu, tapi perasaan ni tak boleh lupa.Aku pulak takda cerita kat sesiapa pasal ni, kalau lah mereka tahu, malu besar aku.Bermacam soalan aku kena jawab dan aku tak sanggup.Tapi pendam pun tak sanggup sebenarnya.Entahlah...kalau ikut kajian, perasaan ni datang daripada hormon, tapi..semua orang ada hormon...tapi hormon ke yang lahirkan rasa keliru? yang lahirkan rasa cemburu? Mungkin tak..ia cuma salah satu pendorong.Kita sendiri yang kawal tahap mana dorongan tu effect pada perasaan.

 Rasanya kes yang sebelum ni pun aku dah lupa.It takes time bila kau boleh go through perasaan kau sendiri.Rasa macam kelakar bila kau temu dengan orang yang kau ada hati dengan dia dulu.Yang kau putar lagu bait-bait puisi dalam otak kau , bila kau ada kat depan dia, kau boleh tergelak dan tanya diri kau " perempuan ni ke dulu aku suka? ye ke ? ahahaha" .

 Kelakar.

 Kelakar bila rasa tu sepenuhnya hilang dan itu yang aku mahu, macam sebelum ni.Baru aku tahu apa yang kat depan aku.Tapi dia ni lain.Aku frust dengan orang lain, aku lihat dia, aku frust lagi ( sebab aku tak pernah mencuba sebenarnya ) , aku kembali lihat dia.Dan dia memang sentiasa ada di sini.Itu yang aku tak boleh nak lupa.Aku tak reti juga nak buang macam aku buang perasaan kat orang lain.

 Kalau macam jenis orang yang kau tak kenal ke apa, it maybe hurt.Tapi kau boleh let go, kau boleh lepas.Lantak apa lah sebab bukan kau kenal pada mulanya dan it flow.Macam dia, ia lebih istimewa sebab ia bukan orang yang aku tak kenal.Kalau aku lupakan pun memang tak boleh sebab apa-apa pun mesti aku dengar cerita pasal dia,dengar orang sebut nama dia hari-hari dan mesti jugak aku jumpa dia walaupun aku cuba sebolehnya tak nak.Dan benda ni buat aku buntu.

 Aku bukan macam orang lain.Apa yang kau nak , kau kena dapat.Kau cuba , kau tarik perhatian, kau penuhkan nafsu kau untuk apa yang kau mahu.Aku mengaku, aku suka , sayang dia.Tapi ia nya taboo.Dan menghasilkan ketidakselesaan perasaan,dan aku tahu ia nafsu.Entah kenapa hati aku ni.

Dan rasa konfius ni tak berhenti.Melahirkan rasa kurang senang pada diri sendiri , hampir setiap hari.Ibarat kau berperang dengan diri sendiri & kau tahu kau tak boleh menang,Sebab hati kau kata yang kau nak nafi tak guna sebab kau suka.

Ia macam lagu James Blunt - Tears & Rain.

 Kalau dia ada depan aku sekarang , nak aku cakap : " Seriously, ini nampak macam bodoh & taboo.Dan aku tak tahu kenapa, I like U a LOT.Serious.& I can't stop a minute thinking bout you.Dah macam priority sangat adrenalin ni paksa aku."

 Tapi ada benda yang sebenarnya tak boleh , bukan sebab hukum alam , sekarang ni pun  ramai makhluk-makhluk bodoh yang lawan hukum alam.Aku bagi contoh -GAY.Dah memang terang lawan hukum alam tapi masih lagi membolehkan benda yang unlogically tak boleh.

 Tak boleh bagi aku adalah sebab ia nya tak logik bagi pikiran aku sendiri, kalau orang lain lagi lah.Bukan soal peluang ke , depan mata ke , ikut nafsu aku ke apa.Soal nya, aku tak percaya bagi aku yang benda aku rasa macam inginkan sesuatu tu suite untuk orang  macam aku,Ia macam hopeless sebenarnya.

Ia macam cacing dalam batu,
Dan burung dalam kawanan.

Berbeza.Sangat.

Dan aku harap cerita ini.habis.