Aug 3, 2013

kenal.



Makin hari bila kita makin meningkat umur, kita mungkin sedar benda-benda yang belum kita rasa , yang kita sibuk bual dengan orang lain, berlaku pada diri sendiri.Dan masalah yang biasa semua orang alami adalah dalam konteks perhubungan dengan manusia tu sendiri.Ya, mungkin kita tak cukup paham setiap orang yang kita kenal atau pernah kenal.Sebab setiap perangai manusia itu boleh berubah.Ia bukan suatu benda yang kekal.Yang baik boleh jadi jahat , dan yang jahat boleh jadi baik.Cuma sebagai manusia biasa , tak boleh nak overjudge.

Aku ni jenis yang antisosial pada asalnya, sebab aku memang cepat judge orang dan aku banyak tak suka bergaul kerana pergaulan dengan manusia ni mendatangkan masalah walaupun kau cuba nak elak.Aku sehabis baik cuba untuk elak segala permasalahan yang mungkin ke tahap ' tak bertegur ' .Tapi Tuhan dah atur.Cuma yang ironi nya bila kita jadi dingin dengan orang yang biasa dengan kita.Yang kita anggap special dan jugak kawan baik mungkin.
yang sebabnya mungkin kita sendiri yang tak tahu kenapa cepat sangat perubahan sikap tu.

 Mungkin benda-benda macam ni dorong aku untuk jadi skeptikal balik .Jadi tak percayakan orang.Jadi hipokrit.
Yup, mungkin betul kata orang , hari ni kita jumpa orang lain , esok mungkin orang lain pulak.Sebab manusia tak semua boleh memahami.Kadang cuma nak lepaskan bosan.

 Pelik jugak bila tiba-tiba kau boleh boleh mesra dengan orang yang kau tak kenal , yang kau judge berdasarkan apa yang kau nampak dan dia baik dengan kau daripada kau kenal sangat orang tu , tiba-tiba dia boleh jadi orang lain dan tak bertegur langsung padahal hari-hari kau jumpa.Memang pelik.

 Benda-benda yang macam ni yang buatkan aku tak rasa ' kawan baik ' tu wujud.Yang ada cuma kawan rapat yang spend masa dengan kau buat benda yang kau rasa best tapi bila hakikat sebenar kau perlukan orang sangat-sangat, semua tuding jari , semua buat hal sendiri.


No comments: