Jun 6, 2013

fasal memilih peluang.



 Hampir tiap - tiap hari dua tiga menjak ni, aku create satu hobi untuk diri aku.Satu hobi yang rutin aku buat iaitu berjogging.
Bukan minat sangat pun cuma aku amik masa tu untuk berfikir.Dengan rasional sikit.So, ia dah officially jadi hobi aku sebelum aku terlantar balik mungkin dalam 3-4 bulan lepas pembedahan nanti.Aku terfikir , aku banyak monolog pada diri aku yang aku tak sama dengan orang lain , aku all time loser konon.

 Tapi bila pikir balik sejarah aku daripada zaman sekolah rendah dulu, Tak jugak sebenarnya aku takda peluang.Aku banyak sangat peluang sebenarnya.Cuma aku memilih peluang.Aku tak nak sebenarnya , aku takut & aku harap ada lagi yang datang lebih bagus daripada yang ada dan suits untuk aku.Hell no lah.Nampak sangat loser kat situ.In the of the day, aku terlepas peluang tu dan menyesal.Berkali-kali menyesal.Memang dah tak guna dah.




Dan benda ni berulang sampai ke hari ini.Sampai ke umur aku 24 tahun.Member semua dah beranak pinak.Happy go lucky dengan hidup memasing.Aku? Nothing.Habuk pun tarak.Nak tolong diri sendiri pun tak boleh.Senyum je tengok orang.
Sebab semua salah aku.Aku pilih peluang.

 Dari soal belajar ,jawatan , kepercayaan , kerjaya , cinta , kawan , peluang untuk pergi jauh....

Semua aku tolak.Semua aku pilih.Apa nak jadi entah.Patut lah ramai sangat fed up dengan aku.

 Tapi sebenarnya bila peluang datang berganda dan kau tak tahu nak decide mana , dan end up dengan satu apa pun kau tak dapat, pedih sebenarnya.Cukup - cukup pedih.

 Aku bagi contoh , 2 bulan lepas , selepas aku berhenti kerja , aku dapat 2 tawaran kerja.Satu member rekemen , satu lagi sedara aku rekemen , dan aku tak tahu nak pilih.Bila aku pilih yang sedara aku rekemen , aku hampakan member aku sebab aku tak dapat masuk kerja ( dan aku dah janji dengan dia ) , lepas tu aku bergaduh dengan dia.Dia tarik muka.Dan aku terlepas jugak kerja yang satu lagi sebab aku sakit.

Dan perkara macam ni berulang dengan cerita lain , bahagian lain.Lama sejak aku sekolah...

 Mungkin aku kena belajar decide sesuatu lepas ni.Insya'llah.

No comments: