Apr 21, 2012

perihal mengejar pelangi.




Untuk kali ini aku rasa aku nak personalkan balik blog ni.Nak menules benda² lain memang aku takda idea sangat dah.Dah beku kepala otak sebab lama sangat dah aku menganggur.Orang menganggur ni biasanya memang takda life sangat, makan tidur je.Takda nak bagi untung kerajaan pun.Macamana malaysia nak maju.Kurang² kalau orang bekerja mungkin dia boleh bagi kroni² besar makan sedap sikit dengan hasil penat lelah diorang.

Entah kenapa dalam dua tiga minggu ni ramai kawan² aku yang tunjuk emosi kecewa diaorang dengan status bukan².Salah satu yang aku ingat tentang pelangi² ni lah.Contoh macam ' bilalah aku nak lihat pelangi ' , ' bilalah aku nak senang sikit ' , ' kenapa gaji aku sikit bulan ni ' atau lebih kurang macam tu lah.Yang aku paham dengan status macam tu , nampak sangat yang kawan² aku ni nak tunjuk macam hidup diaorang miserable atau tak berapa nak happy.Yang tu aku tak kisah, memang ramai je yang tules status macam tu hari².Tapi yang ironinya sampai buat aku nak tules kat blog sebab kebanyakkan yang tules macam tu takda lah kesian sangat.

Aku tules macam tu pasal aku lihat diaorang ada kerja, gaji bagus , ada orang sayang dan ada macam².Tapi still lagi nak mengadu macam hidup ni miserable sangat.Kadang aku persoalkan kenapa dengan orang² macam ni? Nampak macam tamak atau kurang bersyukur dengan benda Tuhan dah bagi? Mungkin sebab sekarang orang terlalu mengikut peredaran zaman kot.Apa yang biasa orang ada, mesti yang lain tu nak benda tu sama.Kalau tak , tak cukup berjaya atau tak cukup untuk jadi seorang manusia.Entahlah , aku cukup tak paham.

Aku rasa kita patut pikir pasal apa yang Tuhan dah bagi untuk kita , bukan apa yang kita tak dapat lagi macam orang lain.Sebab aku dulu pun banyak mengeluh , banyak bising kenapa aku tak macam orang lain tapi alhamdullilah sifat sabar aku dah bertambah.

Kau ada kerja , ada orang yang ambik berat dan sayang kau,ada calon suami / isteri , gaji besar , ada kereta , ada moral support daripada society , ada ramai kawan ambik berat , family pun senang tapi nak jugak mengeluh.

Aku ?

- menganggur ,aku tak normal ,banyak penyakit , famili aku susah , aku takda apa² langsung ,zero keyakinan diri dan aku banyak habiskan masa untuk orang yang benci aku , aku takda kawan,aku takda memori atau benda best sepanjang aku hidup , aku LOSER dan bahan ketawa orang lain sejak daripada sekolah rendah.Orang tak suka aku dan tak percayakan aku.Tak nak tanya tahap mana aku kecewa?


Tapi aku takda mengadu kat laman sosial hari².Aku post pun tak pernah ada orang like.Yang jenis macam ni aku harap kauorang mengadu kat Tuhan je lah.Doa banyak² sebab Tuhan je yang boleh tolong kita.Faham masalah kita.Bukan manusia.Bukan laman sosial.Tak payah nak buat status miserable sangat.Kau dapat online tu pun cukup bagus dah.

3 comments:

MixDotCom said...

aku ab normal

misyamissyou said...

setuju! hurmm kdg2 org macam ni kurang bersyukur..dia tak sedar ade org lagi susah, xde macam2..tak sedar, tuhan bgi ape yg kite perlu, bkn yg kite nak..kadang2 org cm ni hidup dia tak tenang n senang mane pun..sebab tu la..

jd, kena bersyukur tiap ape yg ade, yg tak ada pn bersyukur jugak..ade hikmah di sebaliknya

azax said...

aku like ape komen ko.. n hello, aku nih mmbe ko la... lempang kang...