Apr 25, 2012

cerpen : hanya dalam hati.






Hazriq baru sahaja balik daripada kenduri kahwin rakannya ,Ika yang bertemu jodoh dengan seorang peguam dari Johor.Kali kedua hati Hazriq tercalar dan berakhir dengan senyuman palsu.Dia tidak lah bergitu rapat dengan Ika atau nama sebenarnya Syafika.Seorang kawan yang agak lama dikenalinya.Lama sejak daripada sekolah rendah.

Mungkin kerana Hazriq seorang pendiam.Tak banyak bercakap.Tak banyak berbicara.Cuma perasaan cemburu yang tersimpan di hati bila melihat Ika lebih rapat dengan kawan-kawan lelaki yang lain.Ingin mulutnya terbuka dan bertanya pada Ika.Ingin dia berbicara dengan Ika selain daripada tersenyum dan bercakap sepatah dua.Tapi difikirnya mungkin Ika tidak melayan responnya.Dan mungkin juga dia tidak tahu apa yang sepatutnya dibicara.

Setahun yang dulu,ketika Hazriq masih lagi di semester akhir di sebuah kolej di Terengganu, diperkenalkan seorang gadis padanya.Rakan kepada rakannya.Sifat Hazriq yang tidak melayan perempuan akhirnya hilang bila Julia hadir dalam hidupnya.Pada mulanya Hazriq agak tertekan kerana Julia ingin rapat denganya.Bagaikan hilang kebebasan dalam hidup.Dia tidak juga melayan Julia sebagai seorang rakan,cuma sifat riang dan suka berkawan Julia membuatkan hati Hazriq menjadi lembut dan lama kelamaan hadir suatu rasa dalam hati Hazriq.

Dia mula rasa rindu akan Julia bila sehari tidak berjumpa.Rindu untuk berada dekat dengan Julia.Rindu untuk melayan perangai Julia yang suka memaksa walaupun dahulunya Hazriq merasakan yang Julia agak menjengkelkan.Rindu yang dia sendiri tidak tahu sebabnya.Dia tidak tahu kenapa rasa itu hadir.Kerana sifat pendiam Hazriq, dia cuma tersenyum bila melihat Julia pergi daripada hidupnya.Bertemu lelaki lain dan menamatkan hidup dengan lelaki pilihannya.Yang pasti lelaki itu bukannya Hazriq kerana tidak pernah Hazriq meluahkannya pada Julia.Dia tidak berani.Dia takut dengan reaksi Julia jika dia luahkan.Dan segalanya berakhir dengan sakit.Sakit yang cuma Hazriq yang tahu dan dia masih pendamkan.

Pengalaman kali pertamanya berulang lagi.Cuma yang membezakan Julia dengan Ika, Hazriq mengenali Ika cukup lama.Bukan setahun , bukan satu semester.Cuma bila dia terpandang kembali Ika yang sudah lapan tahun tidak berjumpa, Hatinya berdetik kembali.Dia memang tidak pernah menegur Ika apatah lagi berbual dan berbicara.Dia cuma mampu tersenyum dan bergelak tawa bersama apabila dengan rakan-rakan. Hazriq bukanlah orang yang mampu membuat Ika ketawa.

Perasaan suka dalam hati Hazriq masih lagi dipendam.Sama seperti perasaannya pada Julia dahulu.Diperamnya dalam-dalam.Takut untuk diluahkan.Dia hanya melihat sayu.Hanya tersenyum apabila melihat pasangan pengantin itu diraikan.Hadir seribu sesalan dalam hati Hazriq.Seribu kecelaruan dan kesakitan yang menusuk.Ika memandang Hazriq dan tersenyum.Senyuman palsu dibalas Hazriq bagaikan tiada apa berkecamuk di dalam hatinya.Dan Hazriq pun meninggalkan majlis tersebut.Mungkin lagi dia boleh tersenyum buat kali kedua.


-cerpen ni aku dah tules lama sangat dah.Tapi baru nak publish.

Apr 21, 2012

perihal mengejar pelangi.




Untuk kali ini aku rasa aku nak personalkan balik blog ni.Nak menules benda² lain memang aku takda idea sangat dah.Dah beku kepala otak sebab lama sangat dah aku menganggur.Orang menganggur ni biasanya memang takda life sangat, makan tidur je.Takda nak bagi untung kerajaan pun.Macamana malaysia nak maju.Kurang² kalau orang bekerja mungkin dia boleh bagi kroni² besar makan sedap sikit dengan hasil penat lelah diorang.

Entah kenapa dalam dua tiga minggu ni ramai kawan² aku yang tunjuk emosi kecewa diaorang dengan status bukan².Salah satu yang aku ingat tentang pelangi² ni lah.Contoh macam ' bilalah aku nak lihat pelangi ' , ' bilalah aku nak senang sikit ' , ' kenapa gaji aku sikit bulan ni ' atau lebih kurang macam tu lah.Yang aku paham dengan status macam tu , nampak sangat yang kawan² aku ni nak tunjuk macam hidup diaorang miserable atau tak berapa nak happy.Yang tu aku tak kisah, memang ramai je yang tules status macam tu hari².Tapi yang ironinya sampai buat aku nak tules kat blog sebab kebanyakkan yang tules macam tu takda lah kesian sangat.

Aku tules macam tu pasal aku lihat diaorang ada kerja, gaji bagus , ada orang sayang dan ada macam².Tapi still lagi nak mengadu macam hidup ni miserable sangat.Kadang aku persoalkan kenapa dengan orang² macam ni? Nampak macam tamak atau kurang bersyukur dengan benda Tuhan dah bagi? Mungkin sebab sekarang orang terlalu mengikut peredaran zaman kot.Apa yang biasa orang ada, mesti yang lain tu nak benda tu sama.Kalau tak , tak cukup berjaya atau tak cukup untuk jadi seorang manusia.Entahlah , aku cukup tak paham.

Aku rasa kita patut pikir pasal apa yang Tuhan dah bagi untuk kita , bukan apa yang kita tak dapat lagi macam orang lain.Sebab aku dulu pun banyak mengeluh , banyak bising kenapa aku tak macam orang lain tapi alhamdullilah sifat sabar aku dah bertambah.

Kau ada kerja , ada orang yang ambik berat dan sayang kau,ada calon suami / isteri , gaji besar , ada kereta , ada moral support daripada society , ada ramai kawan ambik berat , family pun senang tapi nak jugak mengeluh.

Aku ?

- menganggur ,aku tak normal ,banyak penyakit , famili aku susah , aku takda apa² langsung ,zero keyakinan diri dan aku banyak habiskan masa untuk orang yang benci aku , aku takda kawan,aku takda memori atau benda best sepanjang aku hidup , aku LOSER dan bahan ketawa orang lain sejak daripada sekolah rendah.Orang tak suka aku dan tak percayakan aku.Tak nak tanya tahap mana aku kecewa?


Tapi aku takda mengadu kat laman sosial hari².Aku post pun tak pernah ada orang like.Yang jenis macam ni aku harap kauorang mengadu kat Tuhan je lah.Doa banyak² sebab Tuhan je yang boleh tolong kita.Faham masalah kita.Bukan manusia.Bukan laman sosial.Tak payah nak buat status miserable sangat.Kau dapat online tu pun cukup bagus dah.

Apr 18, 2012

entri ikut mood 5 : kalaulah aku boleh senyum bila asid disimbah kat muka aku.

Aku dah mula rasa gian nak menulis sejak aku bahan bacaan blog aku dah bertambah.Rasa macam banyak sangat yang nak aku taip.Dalam 24 jam minda aku berpusing menghabiskan sisa hari aku, Ada dua atau tiga perkara yang kau rasa aku patut tules kat blog usang ni.Tapi bila tangan aku dah sedia nak tekan satu huruf kat keyboard, secara automatik aku lupa semua benda yang nak aku tules.Aku jadi blank.Itu yang aku rasa aku patut stick pada tules cerpen je pasal plot yang aku nak tules tak lari , daripada aku nak menaip mengikut apa yang aku fikir hari².

Tahun 2012.

Hampir masuk empat bulan ni serius aku rasa miserable gila dalam 20-an hidup aku.Aku tak boleh nak kata ' the most miserable' sebab mungkin yang mendatang ni lagi perit buat aku tapi untuk lima bulan pertama ni, memang sakit sikit lah.

Beza dengan insiden yang jadi kat aku sebelum-sebelum ni.Kira masa aku menules kat blog ni dulu yang mungkin hidup aku teruk sangat, banyak sangat konon yang nak diluah sampaikan aku sendiri tak paham apa yang aku tules.Senang cakap, it just imagination aku yang nampakkan semua benda teruk.Sebab aku hardthinker.Aku tak boleh berhenti berfikir.

Tapi bila benda sebenar jadi kat diri aku, aku tak rasa macam benda tu semua teruk nak mampus dan aku dah tak rasa setiap insiden kena tules kat blog.Ini bukan diari aku.Aku nak jadikan platform ni sebagai apa yang patut aku war-warkan dalam minda aku.Berat rasanya bila macam² isu dalam kepala hotak tapi tak boleh nak discuss dengan orang lain.Tapi belum sampai masanya lagi sebab aku tak cukup pengalaman nak menules secara serius.Mungkin dalam beberapa tahun lagi jika blog ni panjang umur.

Dan satu lagi aku rasa , memang aku kena cari sifu yang boleh ajar aku senyum bila orang buat tahi kat kita.Seriously , kalau ada yang boleh ajar.