Mar 2, 2012

cara menangani stress bahagian dua.




*untuk baca bahagian pertama , klik SINI

Ini sambungan untuk bahagian satu,cara² menangani stress.Mungkin juga bahagian pertama kurang berkesan dan ramai lagi yang masih stress sambil goyang² kepala kerana mencuba tips yang aku tulis tu tapi tak menjadi.Takpa,aku dengan rasa yang sombong takbur riak dan berlagak ,aku beri lagi tips untuk sesiapa yang rasa tips terdahulu tak berjaya.

1. curi kucing jiran / member² lepas tu masak kat depan orang tu

Ada jiran atau member² yang sangat sangat sukakan kucing? Itu adalah suatu peluang yang terbaik.Curi kucing kesayangan tersebut lepas tu buangkan bulu dan kulit.Buat macam siang ikan atau sembelih lembu,lepas tu buat demonstrasi memasak kepada tuan kucing tu.Buat lah apa yang kauorang tahu.Masak lah apa jenis masakan yang sedap².Paling senang goreng je.Lepas tu bagi tuan dia makan daging tersebut.Lepas kenyang ,tanya kucing dia kat mana.Sambil buat bunyi ' tada!!' , cakap yang daging dia makan tadi daging kucing beliau.Lepas kena pukul dan masuk hospital ,sure migrain , demam ,stress dan apa jadah penyakit yang kauorang alami pulih setelah jalani terapi.Itu pun kalau hidup lagi.

2. menangis

Fakta yang yang ramai tak tahu,menurut saintis Kongostan ,Abubunbun ,menangis dapat mengurangkan stress sebanyak 78% secara mendadak.Jadi jangan takut untuk menangis.Beli Dvd yang ada babak sedih banyak² dan tonton sehingga kelenjar air mata kauorang berasap dan meletup.Pada sesiapa yang senang/suka menangis, cuba menangis , meraung macam orang gila sampai perasaan sedih tu habis.Confirm settle masalah.

3. Makan sebanyak yang mampu

Sesetengah orang boleh menghilangkan tension dengan makan sahaja.Tapi untuk sesetengah orang lagi , makan banyak mungkin tak berkesan bagi mereka.Jadi aku sarankan jangan makan makanan yang biasa².Kalau kayu , besi atau kaca tu kita pernah dengar ada orang dah makan , cuba benda lain pulak macam pistol , pencucuh elektrik atau jam randik.Makan sebanyak mana yang boleh.Kalau tak sanggup makan terus cuba buat jus.

4. Lakukan tarian poco² secara terbalik

Tak tau poco²? Ni mesti tak biasa lepak dengan datin² ni.Tak suka tarian ni? takpa, cuba je apa jenis tarian yang kauorang tahu.Tapi buat secara terbalik.Ianya mungkin boleh menambahkan lagi stress sampai tahap boleh pengsan tapi ianya cukup berkesan.Bila kepala dah naik pening nak hafal step tarian tu secara tak langsung boleh meningkatkan tekanan pada tahap 100 peratus.Dah sampai ke tahap maksima tu , ada 2 je kemungkinan ; stress tu akan hilang atau kauorang mati mengejut.Selamat mencuba.

5. Sediakan pisau dan toreh tangan

Ini bukan suggestion untuk cederakan diri sendiri.Maksud aku ,sediakan pisau tapi toreh tangan orang lain.Contoh , member² atau kalau ada musuh, cuba toreh tangan² mereka.Mungkin ada yang bertanya , " apa yang aku dapat kalau aku buat?".Banyak faedahnya , salah satu ialah boleh bagi kauorang puas dan dapat melatih supaya lebih cekap menoreh getah.Ya, kepuasan adalah salah satu cara menghilangkan stress.Percayalah kata² aku walaupun aku tak pernah cuba.


6. Memotivasikan diri sendiri dengan bergaya

Ada pita perakam kat rumah? Takda ? cuba cari apa² alat yang boleh merakam suara atau video.Lepas tu cari satu buku motivasi yang ada kaiatan dengan masalah kauorang.Rakam suara atau videokauorang membaca buku tersebut dengan gaya professor.Lepas tu ,tonton balik atau dengar balik rakaman tersebut sambil admire yang kauorang ni best sangat².Nak real lagi , ajak member² join sekaki dengar rakaman tersebut sambil cakap kuat² , " Hebat gila professor ni.Siapa ni eh? Ni mesti terkenal ni ".Kalau takda yang rasa nak tumbuk muka kauorang masa kauorang cakap macam tu, stress tu mungkin ada lagi.

7. Lakukan aktiviti kebersihan

Salah satu sebab yang membuat kita tertekan adalah persekitaran.Persekitaran yang kotor dapat mengundang jin² sakit hati yang mungkin boleh merasuk minda kita dan membuatkan stress dan tekanan.Jadi rajin² kan lah diri membersih persekitaran.Tapi , jangan guna penyapu , mop , vakum atau apa² alat yang boleh membersih.Cuma gunakan lidah.Sapu lantai guna lidah , mop guna lidah , dan sedut habuk pun guna lidah.Kemudian telan.Apa guna perut kan?

1 comment:

BOYAA MARADONA said...

nie lagi lawak .! bhai , putus urat kentut baca nie .