Sep 6, 2011

fasa hidup



Aku rasa aku dah hilang fokus tentang blog ni.Aku tak tahu apa sebenarnya yang aku nak sampaikan kat blog ni.Tak ada tema sangat .Jadi aku rasa selepas entri yang ini,mungkin aku akan menulis tentang apa yang aku rasa atau dalam bahasa senang,aku menulis sesuka limpa aku.Berkaitan dengan dua tiga cerpen sebelum ini,kolum ' cerpen tak bersiri ' tu aku akan teruskan selagi aku ada idea.Mungkin ada cerpen lawak , cinta ,serius dan macam² genre lagi selepas ini.Cara aku menulis pun mungkin berubah dua tiga kali bergantung pada selesa.

Sebut pasal fasa hidup, kita semua ada fasa dalam hidup kita.Ada enam fasa , ada lima dan ada juga dah tempuh banyak fasa sebelum kita sampai ke peringkat terakhir.Fasa yang aku maksudkan ialah peringkat hidup seseorang tu.Satu persatu.Daripada kecik ke remaja kemudian membesar lagi ,lepas tu berkahwin ,ada anak ,cucu ,cicit kemudian mati.Daripada satu fasa ke satu lagi tu,kita banyak berubah.Semua fasa sebelum tu dah jadi pengalaman.Memori.Aku sekarang ni berada kat fasa remaja lagi.Fasa sebelum berkahwin.

Tapi sebenarnya tahap kita berada kat satu fasa tu tak jugak bergantung pada umur kita.Perubahan tu datang pada masa yang kita tak sedar.Kalau lihat zaman sekarang,terlalu cepat masa tu berlalu sedar tak sedar kita rasa umur dah meningkat.Tahap kita dah jadi lain.Kadang yang sedar kita dah lepas satu tahap yang lama tu adalah orang² sekeliling kita.Perubahan tu jugak kadang berlaku dalam masa singkat,sehari ,seminggu atau sebulan bergantung pada apa yang terjadi pada diri kita.

Apa yang aku runsingkan sangat sekarang ni ialah aku rasa aku tak bergerak ke fasa lain.Aku pegun kat satu fasa.Kalau nak ibaratkan hidup aku ada enam fasa,aku masih lagi kat tahap pertama.Sibuk memikir dan memerhati orang lain.Dan lepas tu aku jeles dan kesal.Benda tu berulang-ulang sampai aku rasa hilang tak tau mana nak pergi.Masa dah makin cepat.Tahun dah berganti.Aku masih lagi macam ni.

" Kid ,aku tengok kau daripada dulu tak berubah eh?"

"Kau buat apa sekarang kid? still macam dulu ? "


Soalan² macam tu dah looping banyak kali kat telinga aku.Jawapan yang aku bagi,aku tetap sama.Daripada fizikal aku yang memang dah tak normal dan mental aku yang lembap.Kadang penat jugak nak menjawab soalan looping ni bila kau sendiri segan dengan jawapan yang nak diberi.

Buat masa ni aku rasa aku ikut je flow hidup aku macamana.Aku tahu memang sukar.Semua orang kata hidup diaorang sukar.Aku dah malas sangat dah nak runsing tak tentu pasal.Aku nak lihat lebih banyak lagi benda.Jadikan pengalaman.Atas nama ' kalau ', aku rasa aku nak hidup lama memerhati perubahan dunia.

Ya,blog ni dah jadi personal balik buat seketika.Tapi aku tak nak emo kat sini dah.Aku dah letih.

3 comments:

mr edz said...

aku rasa baik ko bukak blog porno hahahahha

Farie said...

"kadang penat jugak nak menjawab soalan looping.."

samalah dengan.... teramatlah penat.....nyer!!!

KiD said...

@Farie
kan? Jenis yang tak paham bahasa yang tanya banyak kali.