Aug 14, 2011

cara menangani stress dengan berkesan ( dijamin 18 ratus% )

Semua orang pernah kan rasa stress atau tekanan.Tak kira lah stress pasal kerja ke,pasal exam atau pelajaran ke ,pasal awek ke atau tekanan hidup.Masing² pernah rasa dan ramai yang tak tahu cara nak handle dengan berkesan.Tapi takpa,aku dah tanya dengan doktor pakar kat hospital Tanjung Rambutan ( tak sure la doktor ke tak sebab dia pakai baju doktor ) cara nak tangani stress ni.Kat sini antara cadangan beliau :

1.Hentak kepala kat dinding konkrit dengan sekuat hati.

Ni antara cadangan awal doktor yang aku jumpa tu.Dia kata bagi nak mengelakkan stress ni melarat sebab stress ni pun macam kanser,boleh melarat.Dia kata lah.Kalau kauorang hentak kat dinding,pastikan berdarah dan pengsan.Confirm lepas tu dah tak sedar.Paling koman pun hilang ingatan je lah.Tapi cara ni berkesan sebab aku tengok ada parut besar kat kepala doktor tu.Dia dah cuba dulu.

2.Beli choki² banyak² lepas tu tengok cerita Shin chan / Hagemaru.

Kalau kauorang buat macam ni mesti tiba² rasa jadi budak² balik.Segala masalah akan hilang dengan sekelip-kelip ku sangka api.Ye lah,budak² mana ada masalah.Mesti rasa nak enjoy je.Dan kalau boleh tiru gaya action kamen dalam cerita shin chan tu.

3.Beli anak patung dan tumbuk kuat² sampai puas.

Pernah tengok Shin Chan? ( Shin Chan lagi ).Yang part mak kawan shinchan tu (nene tak silap aku) tumbuk anak patung besar setiap kali shinchan buat hal dengan dia.Kauorang patut cuba.Beli lah apa² anak patung besar ,Teddy bear ke Spongebob ke Angrybird ke atau patung bear Mr.bean yang bersaiz besar.Lepas tu setiap kali stress atau ada masalah besar ,tumbuk patung tu sampai puas.Yang ni sesuai untuk perempuan je.Lelaki jangan buat sebab confirm orang lihat kau atas bawah kalau beli anak (bapak) patung.Tak puas hati,pergi tumbuk member kauorang.

4.Gelak sorang² sekuat yang boleh.

Pada yang stress pasal putus cinta dan masalah awek/pakwe,boleh cuba cara ni.Cari je la apa² cerita yang kauorang rasa lawak nak mampus.Kauorang tonton cerita tu banyak² kali ataupun sebanyak yang boleh yang kauorang sanggup.Lepas tu gelak sekuat hati yang boleh sampaikan kauorang rasa tonsil kauorang dah nak terbelah dua.Kalau kauorang jenis boleh gelak tanpa sebab,gelak je kuat² tanpa rasa malu dan bersalah.Tapi lepas tu aku tak jamin lah kalau kena pukul atau kena marah dengan makcik sebelah.Janji stress hilang.Peduli apa ye dak?

5. Buat prank dekat member lain.

Salah satu cara nak hilangkan ialah dengan memindah kan atau berkongsi stress tu dengan orang lain.Kacau lah member kauorang dengan cara macamana sekalipun.Lepas tu confirm member tu stress jugak. Contohnya : Spray cat kat muka masa member tidur ke,Curi seluar dalam ke,Hack fesbuk/tewiter ke atau apa² je yang termampu nak buat.Kan sharing is caring.Jadi berkongsi lah.

6.Makan sup kucing sekurang-kurangnya seminggu sekali.

Cari kucing yang comel² ( kucing jiran pun boleh ).Potong 15 lepas tu masak buat sup.Sup tu pulak minum 3 kali sehari bersama dengan halia goreng." Selain daripada menyihatkan badan dan mendapat superpower seperti kucing,sup kucing juga berupaya untuk menghilangkan stress seumur hidup." Kata aunty Eng Tah Larh yang berasal daripada Korea timur bahagian ulu.

7. Berlagak tanpa sebab.

Kalau kau jenis orang yang low profile,cuba belajar cara² nak jadi berlagak nak mampus kat member² atau orang yang memang berlagak sejak azali lagi.Contohnya Dr.Ruzmey.Pergi berguru dengan dia.Lepas tu ramai lah yang puji (maki) kau setiap saat.Mesti bangga kan kena puji.Tiba² je stress tu boleh hilang dengan automatik.Tapi kesan sampingan nya kau dapat masalah baru.Masalah riak dan takbur tanpa sebab.

8.Senyum tanpa henti selama sebulan.

'Senyum itu sedekah' .Biasa dengar kan ayat tu? selain daripada memberi sedekah,kau jugak akan buat orang lain happy dan ceria.Cuba senyum 24 jam.Termasuklah waktu berak dan waktu tidur.Jangan berhenti selama sebulan kalau nakkan stress kauorang hilang.Tapi kalau ada yang report kau gila atau kau kena cramp rahang,aku tak nak ambik tahu.Buat atas risiko sendiri.

9.Buat perkara yang paling kauorang takut.

Atau dalam perkataan lain,buat perkara yang fobia bagi kauorang.Contohnya kau fobia dengan labah²,cuba berani kan diri makan labah² tu hidup².Atasi segala ketakutan yang ada.Kalau yang fobia main terjun bungee atau fobia dengan tempat tinggi,cuba terjun bungee tanpa gunakan tali.Lepas tu,Insyallah stress akan hilang kalau kau hidup lagi.Oh,pastikan ambil insurans dulu sebelum buat.

# Segala pertanyaan berkaitan dengan stress atau tekanan jiwa,boleh berjumpa dengan doktor Abu di hospital Tanjung Rambutan atau emelkan kepada : doktorbolehsetelsemuaadaakukisahmasalahkorang@Tanjung.com.uk

Atau kauorang boleh apply sendiri kat hospital tersebut.Ada 20 kekosongan lagi.Aku dengar nurse kat situ lawa.


6 comments:

laskar pelangi said...

Haiyaaaa! tang nom 6 takleh terima gilewsss! tak sanggup oden nak makan sup meowwww =.=

KiD said...

mak cik tu cakap bukan aku.

Farie said...

stress baca post ni.! :P

KiD said...

stress yang tu tak termasuk.haha.

nazira said...

Hahaha.. lawak la..

http://nazira-mypersonallife.blogspot.com/

BOYAA MARADONA said...

kah kah kah ! lawok nak mampos ! memang ilang stres loh kalo macam nie .