Aug 11, 2011

-buatlah sesuatu yang anak anda takkan bunuh diri.

Budak² zaman sekarang aku lihat dah sangat² advanced.Jauh dengan zaman dulu.Maksud aku bukannya aku ni tua sangat nak lihat dunia, tapi sehingga ke hari ni lah boleh kata perubahan dunia tu semakin cepat dan cepat.Aku ni muda lagi orangnya.Hehe.Masyarakat kita dah berubah seiring dengan dunia maju.Kononnya lah.Itu yang dicanang oleh kerajaan sampaikan sedar tak sedar kita menerima segala kemajuan yang ada tu tanpa memikirkan kesan untuk hari esok.

OK.aku fokuskan pada para remaja lah.Lingkungan antara yang masih bersekolah dan yang belum berkahwin.Kalau anda antara orang yang tak terikut sangat dengan arus kemajuan,maksud aku bukan buta IT atau something macam tu,lebih kepada kesedaran individu lah ,apa pandangan pada budak² zaman sekarang? Sedih bukan? gejala sosial melampau,zina,dadah dan macam² lagi yang sampaikan benda tu dah jadi macam terlalu biasa kat negara ni.Dah macam bukan benda yang berat walaupun daripada sudut agama kita ni dah banyak menyimpang.Orang melayu khususnya.Bergelumang dengan segala macam hiburan yang wujud di muka bumi tanpa pikir daripada segi agama dan masyarakat.Teruk sangat ke orang kita? Buka mata sikit.Lihat sekeliling lihat bandar² besar macamana.Lihat remaja melayu bagaimana.Pakaian diaorang,cara bertutur dan cara bergaul dan cara hidup keseluruhannya.Kita dah adaptasi kan semua itu dalam kehidupan sampai kita rasa "Oh,relaks lah.Ini kan zaman urban.Tak apa". Tapi takkan semua benda nak 'tak apa' , ' Okay ' tanpa kita rasa bersalah langsung? Sekurangnya rasa lah bersalah sikit dengan apa yang jadi ke hari ini.Kita hidup dengan agama dengan adat dengan cara.Mana pergi sopan santun anak melayu.Dah takda ,dah kurang atau dah hilang?

Yang menjadi perkara sedih bagi aku bila pergaulan bebas tanpa sempadan dah jadi normal." Kau tak sosial,kau boleh blah" .Kalau sosial je takpa lagi,ni membawa ke 'hubungan suami isteri tanpa nikah secara bebas'.Aku malas nak tulis jelas sangat.Paham² lah.Hidup masa muda memang lah bebas.Tak pikir itu ini.Tak pikir apa akan jadi bak kata mamat orang putih bernama edward caprio " Enjoy your life when you still had".Pikir zaman muda tu ada lagi.Jangan sia² kan.Tapi cuba pikir bila kau dah kahwin.Bila dah ada anak.Dan kau still lagi ingat dosa² silam.Zaman remaja kau yang bergelumang dengan hiburan yang bermacam.Kalau anak kau tahu? Bapaknya dulu kaki togak atau ibunya dulu playgirl atau situasi yang lebih kurang macam tu.Tak ke sedih gila? Dan kau pulak berharap anak remaja kau takkan ikut perilaku kau masa silam dulu padahal zaman dah berdekad lagi advanced daripada sekarang ni.Kalau kau dulu pun tak boleh nak elak,macamana diorang (anak² kau)?

Kalau nak masa depan yang lebih bagus,Kurangkan lah jiwa remaja yang mengongkong untuk buat benda² tak elok tu.Kaji balik asal usul.Kaji balik agama.Tanah mana kita berpijak dan bagaimana kesan yang kita akan buat pada masa depan nanti.Aku tahu ramai yang tahu silap mereka kat mana.Termasuklah aku sendiri.Kita ambil masa untuk muhasabah di bulan ramadhan ni.Ubah apa yang boleh walaupun makan masa.Dan yang paling penting : tolonglah baca blog aku.

No comments: