Jun 29, 2011

aku memang tak suka berkongsi sesuatu yang gembira.

Aku suka dengar cerita orang lain,tak kira lah cerita apa pun.Melainkan kau nak cerita kat aku yang kau suka buat maksiat,memang aku panggil obama belasah kau.Tapi aku tak suka bergelak ketawa benda yang gembira bagi kau je.Maksud aku ,contohnya tadi kau dapat tawaran kerja/belajar yang best lepas tu kau cerita kat orang lain dengan nada berlagak nak mampus,
"wei,kawan² tadi kan aku dapat tawaran kerja jadi perdana menteri.Best tak aku?" atau

"wei,gang,tadi aku dapat tawaran belajar kat luar negara.Kat israel.Jurusan P.H.d.wtf metafizik.Cerdik nak mampus kan aku?"

Pasal apa aku tak suka? Aku jeles.Itu je yang aku mampu nak tulis.Bukan apa,kalau kau dah ada benda bagus dalam hidup kau,rilek sudah.Chill je.Enjoy je hidup yang kau ada.Tak payah nak cerita sangat kat orang lain dengan berlagak ,pasal rezeki tu Tuhan yang bagi bukan dengan usaha kau je.OK ,mungkin lah aku diam je bila dengar benda² macam tu depan mata tapi dalam hati aku memaki tau tak?Kalau nak cerita kat aku pasal benda² sedih contohnya pasal kucing kau meninggal tercekik telefon bimbit jiran sebelah,OK.Aku pendengar setia.Tapi kalau bab baru putus cinta memang aku tak nak dengar.Aku tak tahu nak cakap macam mana pasal dalam hati aku gelak.

Jun 25, 2011

kenapa perempuan gedik suka mengedik.



Aku pun sebenarnya tak tahu apa yang diaorang dapat bila mengedik.Tak ada pun perempuan gedik yang jadik jutawan sebab kegedikan mereka.Dapat pahala? jauh sekali.Daripada pemerhatian aku kenapa diaorang mengedik ialah :

1. Berkemungkinan dibayar oleh orang lain untuk membuat musuh² mereka tak senang duduk.Kemon lah.duit kan.Mak cik kantin pun sanggup asalkan dibayar lumayan.

2. Untuk menarik perhatian lelaki kacak mahupun tak berapa nak kacak.Kadang² muka iras² ulat sampah pun sanggup lagi menggedik.Nak sangat tengok lelaki kacak teruja melompat-lompat bila tengok kau gedik padahal kat belakang siap tunjuk fak.

3. Rasa comel macam pikachu.Padahal andartu.Orang kat sebelah muntah darah tengok kau.

4. Rasa diri tu artis.Macam lah terkenal sangat.Obama pun tak pernah tengok muka kau.

5. Memanjangkan umur.Bila dah gedik tak rasa lah umur kau macam dah tua sangat.Rasa muda je.Tak caya cuba lah mengedik.Kalau dah bersedia nak kena tumbuk.

6. Mungkin beliau alien atau bukan kategori manusia.Hantu ke makhluk ghaib ke ayah pin ke...

7. Nak sangat publistiti murahan.Nak publisiti betul kena bayar, tak mampu punya pasal terpaksalah buat² gedik.Post gambar mulut kembung ,perut kembung kat facebook dan macam² lagi.Nak popular terjun lombong lah.Confirm esok keluar berita.Kan lagi senang.

8. Ada penyakit kronik atau dalam bahasa saintifiknya 'gedikkroniknakmampus'.Aku baru je kaji tadi.Kuman dia cepat merebak.

9. Petanda dah tak lama kat dunia ni.Kalau ada kawan² korang yang gedik² ni.Sediakan kain kapan untuk dia.

10. Gila.

*aku memang tak suka orang gedik.rasa nak cucuk tengkuk dia dengan garfu.

Jun 21, 2011

aku bukan nobita.

Semalam aku memang tak boleh nak tidur.Pusing kiri ,tak mengantuk.Pusing kanan pun sama jugak.Sampai bawah katil aku baring pun,mata masih tak boleh pejam.Jadi aku bazirkan masa tidur aku dengan berangan.Aku ni jenis yang kuat berimaginasi.Aku pikir apa yang akan jadi pada hidup aku lepas ni.Ntah macamana aku boleh ke part yang aku akan bercinta dengan orang yang aku pernah aku kenal.Lepas tu kahwin.Tak lama lepas tu aku dapat anak.Anak perempuan.Aku tiba² terpikir yang aku aku ada naluri jadi bapak orang.Lepas tu aku lalui detik² jaga anak.Memang susah.Sampai masa anak aku dah besar, dah macam² nasihat aku bagi.Dia dah pandai nak cari² boyfren.Masa tu pulak lah pandai² nak keluar rumah.Nak melawan cakap aku.Aku pun bengang jugaklah.Dah penat² aku berimaginasi besarkan dia,nak melawan pulak.Yang kononnya boifren dia muka dah dekat² dengan tong sampah.Tengok gaya ada iras² mat rempit tak cukup zat.Datang pulak rumah aku nak ajak anak aku keluar.Suka hati bapak kau je nak ajak anak orang keluar.Aku memang dah prepare kayu pool dah nak sula budak laki ni kalau² ada kes kacau anak aku.Nasib baiklah budak lelaki ni pandai ambik hati.Dia hulur kat aku seratus dengan helmet buruk dia.Lepas tu , aku campak kayu pool tu kat tepi.Tak jadi nak sula.Dia pun dah mula pegang² buntut.Muka dah mula cuak.Aku sebagai bapak yang meesalee nasihat lah budak tu.

"Nak ,kalau nak bawak anak PakCik keluar.PakCik tak bagi.Tapi kalau nak jumpa boleh.PakCik tak boleh nak lepaskan anak PakCik sesuka hati.Kalau nak jumpa datang rumah PakCik."

Budak tu yang masih lagi pegang buntut ucap terimakasih kat aku dan mintak aku jangan sula dia.Lepas itu aku pun bincanglah dengan anak aku pasal kes keluar² tanpa keizinan ni.Tiba²..."Tang!!!!" kepala aku berdarah.Sedar² je dah pagi.Mak aku kejut bangun subuh tak bangun².Kena hentak dengan tukul.Aku mamai kejap.Lepas aku dah sedar,Aku rasa macam nak hentak lagi kepala aku dengan tukul.Watteheavun mimpi aku melalut sampai tahap macam tu.Memang bangang nak mampus.Aku bercinta pun tak pernah.Bela anak kucing pun tak pernah tiba² jadi bapak orang.Tapi yang musykilnya aku tak nampak pulak kelibat bini aku dalam mimpi tu.Ini lah mimpi mengarut yang agak masuk akal yang aku pernah mimpi.Yang lain tu lagilah mengarut.Mimpi jadi alien pun aku pernah rasa.Korang pernah? Haha.Nama pun mimpi.Mainan tidur.Ye dak?

Jun 18, 2011

perkara yang aku tak suka tentang kejiranan melayu.





sebenarnya, bukan aku tak suka sangat.Cuma kadang² aku tertanya, "kenapa perangai korang ni agak macam bangkai?" .Kejiranan melayu ni boleh kata kawasan yang didiami semua atau hampir semua yang berbangsa melayu.Macam kawasan aku ,boleh kata hampir semua melayu walaupun ada yang berdarah jawa.Bila terlampau selesa bergaul dengan kaum sendiri ni, ada lah perkara² yang tak best berlaku.Boleh kata bila anda dengan gang anda ,anda merasa agak gengstar dan semua anda buat adalah betul belaka.Oh,perkataan 'anda' tu adalah ayat cikgu aku dulu.Dia ajar aku jadi aku praktikkan kat sini.Baru nampak formal blog ni.Ceh.

Perkara pertama.
pernahkah bila korang lalu depan depan orang ramai (terutamanya kawasan kejiranan) ,semua mata memandang seolah-olah korang berbogel dan buat gimnastik.Serius aku sakit hati bila tiap kali aku lalu , semua macam pandang aku macam aku ni alien.Pernah tengok tak beruk kat zoo kalau diaorang jumpa benda baru.Aku rasa nak baling pisang je kat sekor² yang pandang tu.Macam beruk.Ada kawan aku tanya ,
"Kawasan kejiranan kau memang macam ni eh?
Tak pernah tengok orang lalu?"

"Eh,memang lah.Kau bawak pisang tak?"

Perkara kedua.
Mengumpat.Yang ini memang dah jadi habit dah termasuk aku.Tapi aku bukan kategori ekstrem.Cuma umpat ala kadar je.Itu pun tak sampai kena saman sebab aku mengumpat cara baik.Ada ke? .Haha.Biasanya mengumpat ni memang serahkan pada yang pakar lah iaitu makcik² yang tak sedar diri dah tua.Cerita anak orang itu ini tapi kadang² ceritanya jauh panggang daripada api.Kadang² cerita tu berbalik pada diri sendiri.Yang aku tak puas hati sangat bila kadang tu dah jadi agak melampau.Terutama cerita tu berkaitan dengan anak orang lain.

"Kau tahu Limah,anak Sepurman jual baldi tu kahwin dengan Jutawan.Itu pun pasal nak tutup malu mengandung anak luar nikah!"

"Ye ke Lisah? Yang aku tahu Sepurman tu mana ada anak.Dia main jutaria hari-hari adalah.Perut dia memang buncit.Mana kau dengar cerita mengarut ni?"

"Eh,yeke? Aku nak gi kedai dulu lah.Babai babeh"

Itu tak termasuk pakcik² yang lepak kat kedai kopi 24 jam.Tapi biasanya tak sehebat makcik² yang menjaja cerita.Lagi laju daripada mamat atau minah fesbuk yang suka buat diari setiap minit.

Perkara ketiga.
Ntah ,aku tak terpikir lagi.Aku rasa dua je kot.Haha.

Jun 14, 2011

MY best!

1.minyak naik 4 kali setahun

2.harga barang naik

3.video klip lucah jadi tontonan umum

4.berita jujur nak mampus.Tak ada penipuan

5.kerajaan sentiasa betul

6.maksiat berleluasa sebab ni negara islam

7.negara stabil dan kaya padahal ramai lagi yang merempat

8.kemajuan diutamakan , kesihatan dikorbankan.

9.artis tunjang negara

10.page facebook kerajaan bernilai 1.8 juta

11.ulamak dan mufti mengikut arahan

*aman kan negara kita? haha.

cerita lama satu

aku ni jenis yang tak berapa nak ingat memori lama dalam kepalahotak aku.Banyak benda yang aku lupa sampaikan member² aku sendiri kadang² aku tak kenal.Salah satunya yang aku ingat zaman sekolah dulu adalah persembahan nyanyian beramai-ramai atau dalam bahasa inggeris nya choir.Aku ni jenis malas nak masuk apa² pertandingan pasal aku rasa aku tak ada bakat langsung kecuali tidur dan korek hidung guna garfu.Salah satu cikgu bahasa Inggeris yang aku tak suka paksa aku masuk benda tu.Dalam banyak² latihan yang dibuat, aku join dalam 2 kali je seingat aku.Hari last sebelum pertandingan tu aku kena sakit mata.Memang tak dapat nak sertai sekali tapi aku memang suka sebab aku pun tak minat benda² macam tu.Masa latihan pun aku tak datang jadi memang aku tak tahu langsung.Yang aku paham masa tu ,aku kena paksa.Jadi hari pertandingan tu aku duk kat rumah sambil poco².Er...aku baring² je masa sakit tu.Tak ada pun poco².Haha.Dah sakit mana boleh menari.Nampak sangat menipu kan.OK ,lepas aku sembuh daripada sakit tu ,(mata aku dah macam watak X-men tu, boleh keluar laser.Serius!) Aku pun dengar lah cerita member² yang join tu.Kebanyakkannya member sekelas dengan aku.Mereka kata best lah dan macam² benda lagi.Siap tunjuk kat aku gambar.Cikgu bahasa Inggeris yang aku tak suka tu pulak boleh perli aku pasal aku tak masuk benda tu.Agak terkilan aku tak join juga pasal yang aku dengar macam best je aktiviti tu ibarat makan coklat cadbury satu lori sehingga kenyang.Aku dah rasa macam rugi tak join aktiviti bodoh tu.Selain itu , banyak lagi aktiviti sekolah yang aku tak join.Banyak benda yang mendatangkan keseronokan macam makan coklat cadbury satu lori yang aku terlepas.Banyak juga aktiviti berpengalaman yang aku tak libatkan diri.Aku mula terfikir ayat fantasi yang tipikal " Kan ke best kalau aku boleh ulang semula semua perkara yang aku buat silap macam back to the future punya muvi tu" .Haha.Tapi yang pasti ayat tu memang tak boleh pakai.Kalau betul pun best juga.Tak adalah aku jadi separa bengong macam aku yang sekarang ni.Ha ha.