Apr 6, 2009

bagaimana jika usia anda diterbalikkan?


...........malam td aku melayan cite yg bru je abes didonlod kt lptop member aku iaitu "The curious case of Benjamin Button".Cite ni bru jerk ditayangkan di pawagam dlm sebulan yg lepas(kre bru lg ar..).Mulanya,aku x berapa nak faham jalan ceritanya(sbb plotnye pon agak pnjg),Tp lepas aku tgk smpi abes...timbul rse mcm nak nangis sbb ceritanya agak sedey la jgk...(bole disediakan tisu smbil menonton).
..........Cerita ini diadaptasikan daripada novel F.Scott Fitzgerald (1920) yang mengisahkan benjamin yg melalui usianya secara terbalik.Cite pasal Benjamin dimulakan pada thn tamatnye prg dunia pertama pada tahun 1918.Benjamin mempunyai penyakit pelik(tp tak dijelaskan dalam cite ni)yg usianya dimulakan daripada tua dahulu dan berakhir sebagai bayi.
..........Cite hidupnya agak sedey jika korang dapat bayangkan umo korang sepatutnya 7 tahun,berupa spt atuk2 yg berumur 70 thn.Dia dibuang oleh ayahnya sbb ayahnya tak dpt terima hakikat yg bayinya lbh tua dr drinya sendiri.Jalan cite yg pnuh Dgn pengajaran,konflik,kehidupan,percintaan dan penamat yg tak dijangka.Durasi cite ni pon agak pnjg~2jam 43 mnit.Mgkin korg tertarik dgn pelakon utamanya iaitu brad pitt.Tetapi citenya agak bosan sbb memerlukan pemahaman yg agak tinggi dan dilakonkan pada zaman antara habis perang dunia pertama dan kedua.Cerita ni mmg menarik ditonton dan aku bg rating 4/5.
..........korang bole donload file torrent kat sini jika ada software torrent :
[torrent + subtittle]


link ke official laman web : BenjaminButton

No comments: